Gember is heel gezond. U als apotheker weet dat natuurlijk. Gember hoort bij de Aziatische, Indische en Arabische cultuur, maar wordt steeds meer in de westerse wereld (h)erkend als uitstekend middel bij gezondheidsklachten. Hierbij een blog over de gembereigenschappen en hoe u uw patiënten over het gebruik van gember kunt adviseren.
Gember wordt al duizenden jaren gebruikt in Azië. In de keuken, maar ook vanwege de medicinale eigenschappen. De gemberplant groeit in tropische en subtropische gebieden en wordt tegenwoordig vooral in India verbouwd. Alleen de hoofdwortels die onder de grond zitten worden gebruikt. De Indonesische benaming voor gember is "djahé".
Wetenschappelijk onderzoek wijst op de pijnstillende eigenschappen van gember. Gember is een ontstekingsremmer. (Wikipedia: Gember werkt als remmer van cyclooxygenase (COX) en lipoxigenase, wat resulteert in een remming van de aanmaak van leukotriënen en prostaglandines).
De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben anti-oxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. In gember zitten ook vitamines, mineralen, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. De vitaminen die je in gember aantreft, zijn B1, B2, B6, en vitamine C. De mineralen zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
De literatuur leert ons dat gember een ruime inzetbaarheid heeft. Bij misselijkheid en maagklachten veroorzaakt door reisziekte, menstruatie of zwangerschap. Het wordt ook ingezet bij misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie. Tevens:
Lemon Pharma is de eerste producent die gemberproducten in drie varianten aanbiedt: als krachtige druppels, pastilles en kauwgom. De populaire pittigheid van gember wordt gecombineerd met milde sinaasappel. Zo voldoet de gemberserie aan de bekende Lemon Pharma-functionaliteit van smaak, gebruikersvriendelijkheid en kwaliteit.
Ontdek hier het volledige gamma.