Waar komt vaginale droogte vandaan?

Bij seksuele opwinding, produceert de vagina een slijmerig vocht dat dienst doet als glijmiddel. Op deze manier kan de penis gemakkelijk naar binnen glijden. De bloedaandrang in en rond de vagina zorgt ervoor dat fijne druppeltjes vocht door de vaginawand lekken en zo de gehele vulva bevochtigen.

30 Seconden

Dit procédé kan zich bij gezonde, jonge vrouwen in nauwelijks 30 seconden voltrekken en wordt ook wel de "zweetreactie" genoemd. De secretie (vochtafscheiding) wordt dus niet door klieren veroorzaakt. De verwarring ontstaat wellicht door de aanwezigheid van de klier van Bartholin, maar deze zorgt slechts voor een klein deel van het vocht. Ook de kleine kliertjes in de baarmoedermond leveren geen noemenswaardige bijdrage aan het bevochtigingproces.

Hoewel de hoeveelheid vocht verschilt van vrouw tot vrouw en van dag tot dag is deze in het algemeen gerelateerd aan de mate van seksuele opwinding.
Indien er weinig vaginaal vocht wordt geproduceerd, is de kans groot dat de seksuele betrekkingen pijnlijk zullen zijn. Om dit probleem op te lossen, kan men als aanvulling een glijmiddel gebruiken.

 

Geslachtsgemeenschap langer dan 20 minuten

Soms is er wel genoeg vochtproductie om de penis gemakkelijk te laten penetreren, maar lijkt de vagina na verloop van tijd droog te worden en te irriteren. Dit komt vaak voor bij geslachtsgemeenschap die langer dan 20 minuten duurt. De verklaring hiervoor is dat het lichaam te lang in de plateaufase (op hetzelfde niveau) is, waardoor er gewenning ontstaat en de vochtproductie stopt.

 

Vaginale droogte

Een tekort aan of het missen van natuurlijk vaginaal glijmiddel is het gevolg van biologische veranderingen die optreden naarmate een vrouw ouder wordt. Toch worden ook meer en meer jongere vrouwen geconfronteerd met vaginale droogte. Er zijn veel soorten veranderingen in de hormonenbalans die dit kunnen teweegbrengen. De meest voorkomende oorzaken zijn echter stressvolle en hectische situaties op het werk of in de familiekring. Tevens kan er een tekort aan vaginaal vocht optreden na de zwangerschap tijdens de lactatieperiode of bij het nemen van medicatie.

 

Menopauze

Tijdens de menopauze wordt de kans op vaginale droogte groter. Zowel veroudering, als de gewijzigde hormonale status dragen daartoe bij. Oestrogenen zorgen ervoor dat talrijke organen optimaal blijven. Dit geldt zeker voor de huid en slijmvliezen, in het bijzonder die van de vagina en de urinewegen. Tijdens de menopauze daalt het hormonenpeil met als gevolg dat de vrouw last kan krijgen van een droge schede. Hormonale veranderingen, en zeker vaginale droogte, zijn er vaak de oorzaak van dat een vrouw minder zin heeft in seks.

 

Glijmiddel als uitkomst voor vaginale droogte

De menopauze zou een goed seksleven echter niet in de weg mogen staan. Daar zijn oplossingen voor. Een openhartig gesprek met de partner en de gynaecoloog of arts is ten sterkste aangeraden. Hormoontherapie is hier één van de mogelijke behandelingen, maar verhoogt het risico op andere aandoeningen. Voor vrouwen die geen hormoontherapie willen of kunnen gebruiken, biedt een glijmiddel een veilig en doeltreffend alternatief. Intilube biedt hier een uitkomst en is zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek.

 

Ontdek Intilube hier.

Ik wil klant worden