Blog

Xylitol, het zoete wonder

Xylitol is dé vervanger voor suiker. Het is een natuurlijke zoetstof die veel gebruikt wordt in snoep en kauwgom. Het meest bekend is wel de Xylitol Kauwgom van Miradent. In dit blog meer informatie over Xylitol. Wat is het en waarom is het goed om producten met Xylitol te gebruiken?

 

Xylitol, ook wel het zoete wonder genoemd, is een stof met een aangename zoete smaak, vergelijkbaar met de zoetkracht van gewone suiker. Het grote voordeel is dat het veel minder calorieën bevat dan suiker. Xylitol wordt daarom als natuurlijke zoetstof in veel producten gebruikt.

 

 

Xylitol voorkomt gaatjes

Sterker nog. Niet alleen is Xylitol onschadelijk voor het gebit, ook wordt de stof actief ingezet bij preventieve mondverzorging. Uit diverse studies blijkt dat de stof een belangrijke bijdrage levert aan het tegengaan van carriers (gaatjes). Ook stimuleert xylitol de aanmaak van (antibacterieel) speeksel.

 

 

Zoetstof voor diabetici

Ook diabetici hebben baat bij deze natuurlijk zoetstof. Xylitol levert 40% minder calorieën die bovendien langzamer dan die van suiker in het lichaam worden opgenomen. Daardoor veroorzaakt het geen verhoging van de bloedsuikerspiegel en ontstaat er geen hyperglykemie door onvoldoende insuline respons.

 

 

Waar komt xylitol vandaan?

Xylitol komt oorspronkelijk uit Finland. Daar werd het gewonnen uit de bast van berkenbomen. In eerste instantie was het een zoetstof voor diabetici, later werd het vooral als zoetstof voor kauwgom toegepast. De stof wordt nu op grote schaal geproduceerd, vooral in China.

Niet alleen de bast van berkenbomen bevat Xylitol. Het komt voor in groenten zoals bloemkool en in vruchten zoals pruimen, aardbeien en frambozen. Voor de massaproductie worden nu vooral de resten van maiskolven gebruikt.

 

 

Productie Xylitol kostbaar

Xylitol wordt nog steeds niet op grote schaal toegepast, ondanks de positieve werking. Dat komt doordat het productieproces van Xylitol veel duurder is dan dat van andere zoetstoffen of suikervervangers. De verwerking is omslachtig (zo moet het lang en met zeer hoge temperaturen verhit worden om de stof te winnen). Dat maakt het product ook duurder in gebruik.

Daarnaast, en dat is misschien wel belangrijker, verliest kauwgom die uitsluitend met xylitol gezoet is, zijn natuurlijke aroma na ca. 5 minuten. Voordeel is wel dat kauwgom die alleen gezoet is met xylitol al na 5 minuten zijn volle werking heeft gedaan en aantasting van het gebit door voedsel voorkomt. Studies wijzen uit dat kauwgom met uitsluitend xylitol het beste werkt.

 

 

Gebruik in kauwgom

Een ander groot voordeel van Xylitol is dat het zeer geschikt is als zoetstof voor kauwgom. Normale kauwgom bevat suiker, veel suiker. Suiker maakt niet alleen dik, suiker tast ook het glazuur van de tanden aan. Dat komt omdat de suikers worden omgezet in een zuur dat de tanden aantast. De toegevoegde Xylitol aan kauwgom daarentegen wordt bij consumptie nauwelijks omgezet in zuur en is daarom veel minder schadelijk voor het gebit dan andere zoetstoffen.

 

Bronnen: Dr. med. dent. Deborah Horch

Deel dit blogbericht